Halloween partik

 

 

Ma már Magyarországon is egyre elterjedtebb a Halloween ünneplése, rengeteg játszóház készül különleges programokkal. Egy szenzoros gyermeknek azonban egy ilyen esemény megterhelő lehet, készüljünk fel rá, hogy mindenki számára élvezhető legyen és elkerüljük az ingertelítődést.

Néhány tipp:

  1. Készitsünk egy beosztást. Jelezzük gyermekünknek előre, hogy mikor és hol lesz a parti.

  2. Beszéljük át, hogy mi fog történni a partin, milyen eseményekre számíthat (pl. arcfestés, tökfaragás,stb.).

  3. Egyeztessünk a gyermekünkkel egy jelet, amivel fel tudja hívni a figyelmünket arra, hogy ha sok az inger és szünetre van szüksége.

  4. Legyünk mellette a tevékenységek alatt, de ne „tapadjunk rá”. Figyeljünk arra, ha nagyon élvez egy tevékenységet - amelyről tudjuk, hogy előbb-utóbb ingertúltelitődést okoz -, hogy jelezzük neki,  nem baj, ha előbb hagyja abba, mint a többiek.

  5. Mielőtt elindulunk a partira, beszéljük át a velünk tartó személyekkel, hogy meddig maradunk. Ez azért is nagyon fontos, mert ha van még gyermekünk, neki is tudnia kell, hogy mire számíthat.

  6. Ha gyermekünk beöltözik, ne aznap legyen az első, hogy felveszi a jelmezét. Próbálgassunk otthon, beszéljük át, hogy kényelmes-e, van-e valami, ami zavarja.  A partira vigyünk kényelmes, számára elviselhető ruhát is magunkkal, hogy ha már nem bírja a jelmezét viselni, legyen lehetősége átöltözni.

  7. Ha gyermekünk allergiás valamilyen ételre, beszéljük meg a partit rendező személyekkel ezt. Amennyiben megoldható, a parti előtt vigyük mi el a gyermekünknek szánt ajándékot, hogy ő se maradjon ki az allergia/intolerancia miatt.

  8. Szülőként figyeljünk arra, hogy mikor jön el a pont, amikor a gyermekünknek elég a sok ingerből. Ne erőltessük, hogy tovább maradjunk, ha úgy látjuk, közeledik a meltdown vagy gyermekünk elfáradt.

  9. Dicsérjük meg, hogy résztvett a partin. Beszéljük át, hogy érezte magát, mi tetszett neki és mi nem.

  10. A legfontosabb pedig, hogy érezzük jól magunkat!

 

 

 

 

Ahonnan az ötletek származnak:

https://www.brainbalancecenters.com/blog/2012/10/halloween-tips-for-special-needs-kids/