Cipő vásárlás

 

Gyermeknek cipőt venni kihívás lehet.

Néhány hasznos tipp, hogyan is menedzseljük le ezt a nem könnyű feladatot.

  • Tájékozódjunk az interneten. Nézzük meg a kínálatot, hol kapható a termék. Érdeklődjünk telefonon, hogy tényleg meg van-e a cipő, amit kinéztünk.

  • Abban az esetben, ha a gyermek elég nagy már, kérjük meg, hogy válassza ki ő az interneten, melyik cipő tetszik neki. Soha ne egyet válasszunk, mert lehet, hogy élőben nem tetszik neki, és ha a boltban kell kitalálni, hogy melyik cipő felel meg, az stressz helyzetet teremthet.

  • Vannak gyerekek, akik csak egy bizonyos színű, ugyanazon márkájú cipőt, szandált vesznek fel. A probléma akkor keletkezik, mikor gyermekünk lába nő egy számot, viszont az adott márkájú, kinézetű cipőt már nem lehet kapni. Ha tehetjük, akkor vegyünk két méretben egy-egy cipőt, hogy a későbbiekben is legyen mit feladni a gyermekre. Ezzel rengeteg stressztől kímélhetjük meg magunkat és a gyermeket is. Kivülállónak lehet, hogy nem érthető ez, de a gyermek nem véletlenül kéri azt a cipőt, nem az életünket szeretné megnehezíteni. Egyszerűen ez az, ami kényelmes számára.

  • Ha megpróbálta a cipőt és sikerült minden probléma nélkül „túlélni” ezt a helyzetet, dicsérjük meg. Mondjuk el neki minden esetben milyen ügyes volt. Nem tűnik nagy dolognak, de a szenzoros gyerekeknek nagy kihívás a cipővásárlás.

  • Ne idegeskedjünk, ha a vásárlás után nem veszi azonnal fel a cipőt. Előfordulhat, hogy meggondolja magát. Ne bosszankodjunk. Vigyük vissza a cipőt és cseréljük ki egy olyanra, amit már korábban is hordott, és nem volt vele problémája.

  • Az is előfordul, gyermeke válogatja, hogy túl kemény még a cipő, és használatlan. Ha kitömködjük vizes zoknival és hagyjuk megszáradni, akkor ez betöri a cipőt. Abban az esetben, ha a cipő bírja a mosógépet, érdemes kimosni egyszer, ezzel is elérhetjük, hogy „használt” érzése legyen.

  • Ha interneten nem tudtunk választani és van rá lehetőség, vigyünk magunkkal segítséget. Míg mi gyorsan kiválasztjuk a lehetséges cipőket (lehetőleg 2-3-nál nem többet), addig egy családtag vagy barát, sétálhat a gyermekkel a közelben és elegendő csak a próbára bejönniük az üzletbe.

  • Előfordulhat, hogy gyermekünknek talpbetétre van szüksége ( pl. lúdtalp, bokasüllyedés miatt ). Ennek elkészítéséhez mintavétel történik, mely során egy hab állagú formába kell lépni. Ez szinte lehetetlennek tűnhet egy túlérzékeny gyermeknek, ezért célszerű egyeztetni az üzlettel, de többnyire engedik, hogy a gyermek zokniban lépjen bele. Ha fel szeretnénk készíteni a feladatra, használhatjuk a szivacs megnevezést, látványra nincs különbség és talán így kisebb ellenállásba ütközünk (erre az eladót is kérjük meg). A cipő választásához vigyük mindenképp magunkkal a betétet! Érdemes figyelni arra, hogy magasabban záródjon a sarokrész és hiába nagyon vékony a talpbetét, a gyermek lábának vastagságát növeli, ezért rugalmasabb vagy állítható tetejű cipőt válasszunk.

 

Ahonnan sok ötlet származik:
  • Roya Ostovar, Ph. D.:The Ultimate Guide to Sensory Processing Disorder.
  • Terri Mauro, The EVerything Parent's guide to Sensory Integration Disorder