Szenzoros gyerekek és a nyár

Úszás, pancsolás.

Minden gyermek szereti ezt a tevékenységet, de hogyan tegyük könnyebbé azon gyerekek számára, akik szenzoros nehézségekkel küzdenek.

Néhány hasznos tipp, hogyan tegyük élvezetessé a pancsolást/úszást a gyerekeknek.

Illatok/szagok az uszodában és a strandon:

Az uszodák nagy részét sok klórral tartják tisztán. Ennek nagyon erős szaga van, tehát nehézséget okozhat a gyermekünknek. Előfordulhat, hogy tavaknak furcsa illata van, ami ugyancsak nehézséget okozhat a gyerekeknek. Érdemes tájékozódni, mielőtt úszni megyünk a gyermekkel, hogy mennyire klóros a víz, vagy a megszokott strandra, uszodába, tóhoz menni, ahol már korábban is töltöttek együtt időt.

 A legtöbb strandon vannak büfék. Nagyon sok illat keveredik így a levegőben, amely inger túltelítődéshez vezethet. Érdemes a gyermekkel megbeszélni, hogy mit szeretne enni, és egy kicsit távolabb a nagy zajtól leülni vele, hogy nyugodtan tudjon étkezni.

Hangok és a mozgás:

A gyerekek szeretnek futkározni, focizni, labdázni a strandokon, tavak partján. Egy szenzoros nehézségekkel küzdő gyermeknek, akinek a vizuális és auditív inger feldolgozási rendszere hamar túltelítődik, nagyon nehéz feladat a hirtelen hangokat, mozdulatokat feldolgozni. Ez szorongáshoz vezethet. Érdemes olyan időpontot választani, ha megoldható, amikor kevesebben vannak.

Hőmérséklet:

A szenzoros gyerekek egy része meglepően hosszú ideig képes tolerálni a hideg vizet, más részüknek pedig nagyon nehéz a vízbe akár csak kicsit is bemenni. Ha a gyermek elviseli a zuhanyt, akkor érdemes a vízbe menet előtt lezuhanyozni, így könnyebben akklimatizálódik a víz hőmérsékletéhez. Fontos megtanítani a gyermekünket, hogy fokozatosan is be lehet menni a vízbe, így a gyermek ura a helyzetnek, ő irányítja azt.

 

„Vizes lesz az arcom!“

Sok szenzoros gyermeket nevelő szülő találkozik ezzel a problémával. Vannak szenzoros gyerekek, akik szívesen merülnek a vízbe, fröcskölnek, de ha lemossuk az arcukat, akkor hevesen tiltakoznak.

Mielőtt úszni megyünk, az esti fürdésnél érdemes gyakorolni, hogy milyen érzés is, ha vizes lesz az arcunk.

Sokuk szereti az úszószemüveget, érdemes tehát egyet beszerezni, mert ez sokat segíthet ennek a problémának az elkerülésében.

 

 

 

Forrás:sensorysmartparent.wordpress.com/2010/05/31/make-swimming-easier-for-your-child-with-sensory-issues-part-i/