Hogyan legyen mindenki számára élvezetes a vakáció

Gyermekekkel nyaralni az egyik legnagyobb élmény. Ennek ellenére tervezést és felkészülést igényel a szülő részéről. Megváltozik a napi rutin, máshol kell aludni, máshol kell étkezni. Ez a gyerekek számára stresszt okozhat.

Szenzoros gyermekeknek nagyon fontos, hogy előre tervezzünk, ezzel elkerülhetjük az ingertúltelítődést és a meltdown-t.

Néhány hasznos tipp:

 

 1. Ha az interneten foglalunk szállást, akkor is érdemes a helyet, ahova utazunk felhívni és érdeklődni a számunkra fontos dolgokról. Érdemes megkérdezni, hogy teltház lesz-e, mikor nyaralni megyünk, hol találunk olyan vízfelületet, ahol kevesebben vannak, vagy melyek azok az időpontok, amikor nem használják sokan a medencét. Tájékozódjunk arról, hogy mikor vannak kevesebben a szálloda éttermében, hogy a gyermekünk és mi is nyugodtan tudjunk enni.

 2. Legyen nálunk mindig valami harapnivaló, a gyerekek nehezen várják ki a sorukat, illetve előfordulhat, hogy nem találnak olyan ennivalót, amelyet meg tudnak enni.

 3. Ha autóval megyünk, tervezzük meg az útvonalat. Az ingertúltelítődés elkerülése végett keressünk olyan megállásra alkalmas helyeket, ahol a gyermek kiszállhat az autóból, és mozoghat is egy kicsit.

 4. Ha még nem rendelkezünk a szükséges útlevéllel, készítsük fel a gyermeket a beszerzésével járó procedúrára. Maga a fénykép elkészítése is sok stresszt okozhat a gyermeknek. Érdemes előre időpontot egyeztetni, hogy ne kelljen várni.

 5. Előfordulhat, hogy dugó van az autópályán. Erre az eshetőségre vigyünk magunkkal, ha van, tablet-et, Ipad-et. Ha a gyermek szeret zenét hallgatni a kedvenc CD-jét is pakoljuk be.

 6. Érdemes az utazásról, a látnivalókról, a szállodáról, a szobáról fényképet mutatni a gyermeknek az utazás előtt, így az új helyszínek nem érik teljesen váratlanul.

 7. Próbáljuk meg otthon eljátszani az utazást.

 8. Nagyon fontos, hogy szülőként felkészüljünk arra, hogy nem minden megy majd terv szerint. Ne idegeskedjünk ezen.  Ha esetleg valami elsőre nehézséget okoz, akkor ne erőltessük. Később próbálkozzunk újra. A gyerekeknek - és a szenzoros gyereknek még inkább - szüksége van időre az akklimatizálódáshoz.

 9. A program tervezésénél gondoljuk végig, hogy mi az, ami ingertúltelítődéssel járhat. Lehet, hogy egy aquapark vagy egy szabadtéri koncert már túlingerli a gyermeket.

 10. Fel kell készülnünk az anyagi veszteségre is. Előfordulhat, hogy a gyermek meglát egy ételt, amit szeretne megkóstolni, a végén viszont mégsem tudja megenni. Ne veszítsük el a lelkesedésünket. Álljunk hozzá úgy, hogy megpróbálkozott valami újjal, ami a szenzoros gyereknél nagyszerű dolog.

 11. Dicsérjük és bátorítsuk a gyermekünket, ha sikerül megenni egy vacsorát, el tudja viselni a sorbaállást a játszótéren, vagy ha probléma nélkül be tudjuk kenni naptejjel, és eltölteni néhány órát a szabadban, stb.

 12. Végezetül ne felejtsük el a legfontosabbat: a szenzoros nehézségekkel küzdő gyerekek másképpen érzékelik a világot. Számukra nagyobb nehézséget okoz akklimatizálódni. Ennek ellenére, mint minden gyermek, ők is izgatottsággal várják a vakációt.

 

 

Forrás:https://www.sheknows.com/parenting/articles/952099/travel-tips-for-kids-with-sensory-processing-disorder