Diagnózis

 

A szenzoros feldolgozási zavar (SPD) Magyarországon még nem egy ismert probléma.

Amikor szülőként érzékeljük, hogy valami nincsen rendben, a következőket tehetjük.

Első lépésként az aggodalmainkról, észrevételeinkről a gyermek háziorvosával kell konzultálnunk, aki tovább küldi a gyermeket szakrendelésre. Ez a neurológiai vizsgálaton kívül egyéb szakrendelés is lehet (fül-orr-gégészet, szemészet, stb.) az egyedi esettől függően.

Annak függvényében, hogy mit találnak, küldik tovább a gyermeket akár további kivizsgálásra, és kérik a fejlesztés megkezdését.

Ha szülőként úgy érezzük, hogy nem kapunk/kaptunk választ a kérdéseinkre, érdemes olyan magánintézményt, fejlesztőházat keresni, ahol a gyermeket gyógypedagógusok is megnézik, és különböző kérdőívekkel felmérik a gyermek fejlettségét, képességeit, tudását, és azt, hogy van-e esetleg valamilyen lemaradása.

Ha nem a magánintézményi vizsgálatot választjuk, a kerületi Nevelési Tanácsadóban, illetve a Pedagógiai Szakszolgálatoknál lehet segítséget kérni.

 

A gyermek felmérése mindig életkor specifikusan történik. Tehát mindig ahhoz képest vizsgálják a gyermek képességeit és készségeit, hogy mi az, amit abban az adott korban tudnia „kell”.