Napi rend

Nagyon fontos, hogy a gyerekek tudják, mikor mire számíthatnak. A szenzoros gyerekeknek nap mint nap olyan szituációkkal kell megküzdeniük, amely nehézséget okoz számukra, félelemmel tölti el őket.

Egyrészről, amennyiben tisztában vagyunk vele, hogy mi vált ki meltdown-t, illetve szorongást a gyermekben, akkor lehetőség szerint kerülni kell ezeket a szituációkat.

Másrészről viszont nagyon fontos, hogy találni kell egy arany középutat, tehát nem lehet mindig minden rossz érzést okozó szituációt kikerülni, mert a gyerekeknek meg kell tanulniuk a saját reakcióikat, illetve szépen lassan azt, hogy hogyan tudják hosszabb ideig elviselni a számukra kellemetlen ingereket.

Ennek ellenére mindig kell, hogy legyen egy „b” terv, vagyis ha sok a gyermeknek az inger, továbbra is minél előbb meg kell azt szüntetni.

Érdemes lehet a családi vagy más programok előtt megmutatni az interneten a gyermeknek, hogy hova is mennek. Ezzel könnyebben fel tud készülni a rá váró helyzetekre és lehet ura a szituációnak.

 

 

Ahonnan sok ötlet származik:
  • Roya Ostovar, Ph. D.:The Ultimate Guide to Sensory Processing Disorder.
  • Terri Mauro, The EVerything Parent's guide to Sensory Integration Disorder