Évszakváltás

Évszakváltás és a szenzoros gyermek

 

Szenzoros gyermeket nevelő szülőként gyakran találkozhatunk öltözködési nehézségekkel. Amikor bekövetkezik az évszakváltás, akkor egy szenzoros gyermek öltöztetése sok nehézséggel járhat.

Néhány tipp, hogyan vészeljük át ezeket az időszakokat:

 • Ha már abban a korban van gyermekünk, beszélgessünk vele az évszakokról. Nézegessünk könyveket, fényképeket (róla és a családról készült képeket is). Beszélgessünk az időjárásról.
 • Beszélgessünk az évszakokkal járó pozitív élményekről és az azokhoz tartozó ruházatról. Kérdezzük meg, hogy szerinte melyik tevékenységhez milyen ruha illik, ami számára elviselhető.
  • Télen, ha esik a hó, el lehet menni, szánkózni, hóembert építeni.
  • Tavasszal lehet biciklizni, focizni a szabadban.
  • Ősszel lehet gesztenyét, leveleket gyűjteni, nagyokat kirándulni, stb.
  • Nyáron lehet strandolni, grillezni, stb.
 • Taktilisan túl/alulérzékeny gyerekeknél a ruhatár változása stressz forrása lehet. Lehet, hogy gyermekünk egész télen az évszaknak megfelelő ruházatban járt, így mikor beköszönt a tavasz, nagyon nehezen tud váltani kevésbé meleg ruházatra. Általában kell, pár hét mire a gyerekek átállnak az évszaknak megfelelő ruházatra.
  • Fontos, hogy időben előkészítsük (az időjárás kiszámíthatatlan, de nagyjából lehet sejteni, hogy mikor lesz tavasz/nyár/ősz/tél), hogy új évszak köszönt majd be. Fokozatosan kezdjük el a ruhákat lecserélni. Mégha nehéz is (hisz a társadalom nem tud mit kezdeni azzal, ha egy gyermek 25 fokban sapkában, kesztyűben és rövid ujjú pólóban rohangál, míg azzal sem, hogy télen csak egy hosszú ujjú póló van rajta, stb.), de ne erőltessük rá a gyermekre a „kötelező”, „elvárt” ruhadarabokat, várjuk ki, amíg készen áll rá (ezt úgy tegyük, hogy az egészsége ne legyen veszélyben). Ne adjuk fel, próbálkozzunk minden alkalommal a megfelelő ruházattal, de ha nem sikerül, legyünk kompromisszum készek.
  • Fontos, hogy ne erőltessük rájuk semmit, mert abból meltdown lehet, ami senkinek sem jó.
  • Ha szeretnénk beleképzelni magunkat a helyzetünkbe:
   • Képeljük el, hogy 40 fok van odakint, és nekünk sapkában, kesztyűben és bundában kell ülnünk a napon. Egy idő után izzadni kezdünk, megjelenik a diskomfort érzés, a frusztráltság. Nem vehetjük le a ruhát és nem is tudjuk kikerülni a szituációt.

Azok a gyerekek, akik télen kevés ruhát tudnak felvenni, vagy sokkal több idő kell nekik, mire átállnak a „megfelelő” ruházatra, hasonló élményen mennek keresztül.

 • Képzeljük el, hogy kint hideg van és mi egy száll pólóban és nadrágban sétálunk. Vacogunk, reszketünk, és nehezen tudunk felmelegedni. Egyre frusztráltabbnak, idegesebbnek érezzük magunkat. Fázik a kezünk, lábunk, nehezebben érezzük az ujjainkat.
 • Azok a gyerekek, akik tavasszal/nyáron is hosszú nadrágban, hosszú ujjúban, esetleg kesztyűben/sapkában vannak, hasonló dolgokat éreznek. Számukra a biztonságot, testük megfelelő érzékelését a hosszú ujjú ruházat/kesztyű/sapka/stb. biztosítja.
 • A másik dolog, amely nehézséget okozhat, hogy az intézmények nehezen vagy egyáltalán nem tudnak mit kezdeni azzal, ha gyermekünk nem az évszaknak megfelelően öltözködik. Egyrészről érhető az aggodalmuk, hiszen amíg a gyermek az intézményben tartózkodik, addig ők felelnek a testi épségéért. Ezért mindenképpen kommunikáljunk gyermekünkkel foglalkozó pedagógusokkal az öltözködési nehézségekről, problémákról. Próbáljuk meg elmagyarázni, hogy mi okozza a gondot, miért nehéz a gyermekünknek. Legyünk kompromisszum készek. Ha gyermekünk már abban a korban van, beszéljünk meg egy olyan találkozót, ahol ő is ott van. Készítsünk egy tervet a pedagógusokkal együtt, amely mindenki számára kivitelezhető.

 

Egy szenzoros gyermeket, aki taktilisan alul/túlérzékeny kihívás öltöztetni. Meg kell találni az arany középutat, amely mindenki számára elviselhető. Ez időbe telhet (az SPD-s gyermekeknél gyakran változik, hogy alul/túlérzékeny éppen), de nagyon fontos, mivel ha fizikailag gyermekünk jól érzi magát, az érzékelése nyugalmi állapotban van, könnyebben tud odafigyelni és résztvenni dolgokban.

Bármennyire is nehéz, legyünk türelmesek és kitartóak. Előbb-utóbb megtaláljuk a mindenki számára elfogadhatót.

 

Ahonnan az ötletek származnak:

https://sensorysmarts.com/seasonal_change.html