Tévhitek az SPD-ről

 

 

Tévhit: az SPD fegyelmezési probléma.

Az igazság:

Akár túlérzékeny , akár alulérzékeny gyermekről beszélünk, ne felejtsük el soha, hogy a gyermekünk ezt nem direkt csinálja. Nem azért reagál úgy dolgokra, ahogy, hogy minket, szülőket direkt idegesítsen. A nem-evést, a nehéz öltözködést, stb. nem lehet fegyelmezéssel, büntetéssel „kinevelni”. Az idegrendszere másképpen érzékeli a bejövő ingereket.

Tévhit: ahhoz, hogy egy szenzoros probléma valós legyen, állandónak is kell lennie.

Az igazság:

Gyermekeknként változik az érintett terület. Lehet, hogy a gyermek bizonyos hangfrekvenciákra túl- vagy éppen alulérzékeny. Lehet, hogy reggel zavarja a porszívozás, míg délután fel sem tűnik neki, hogy zajonganak mellette. Az SPD-s tünetek óráról-órára, napszakról-napszakra is változhatnak!

Tévhit: az SPD ritka.

Az igazság: 

Az SPD Foundation kutatásai alapján, minden 20. embernek van valamilyen szenzoros problémája, amely kihat a mindennapokra és nehézségeket okoz.

Tévhit: nincs mit tenni ezzel a problémával.

Az igazság: 

A Szenzoros Integrációs Terápia (SZIT, Ayres terápia) nagyon sokat segíthet gyermekünknek és nekünk, szülőknek egyaránt. Ha mi szülőként is küzdünk szenzoros problémákkal, gyermekünk terápiájának segítségével megérthetjük saját reakcióinkat, így könnyebben tudunk segíteni megérteni gyermekünknek is saját reakcióit.

Tévhit: semmi pozitívum nincs az SPD-ben.

Az igazság:

Az SPD nagyon megterhelő lehet a gyermeknek és a környezetének egyaránt, de sok olyan pozitiv dologgal is jár, amelyre elsőre nem is gondolunk. Ezeket „ Szenzoros Szuper Képességeknek” nevezzik. Lehet, hogy bizonyos tevékenységek nehézséget okoznak a gyermekünknek, viszont ha megtalálja azt a területet, amiben brillírozhat, hihetelen dolgokat vihet véghez. Például lehet, hogy nem szereti, ha piszkos lesz a keze, de olyan képeket fest, hogy csak ámulunk. Lehet, hogy nem jó a finommotorikája, viszont a nagymozgások kivitelezésében, vagy az egyensúlyozásban kiválóan „teljesít”.

Tévhit: a gyerekek majd kinövik a szenzoros problémáikat.

Az igazság:

lehet, hogy igen, de lehet, hogy nem. Amennyiben olyan nehézségekről beszélünk, amelyek a mindennapokot megnehezítik, problémát okoznak a kiegyensúlyozott családi élet fenntartásában, azokon a Szenzoros Integrációs Terápia sokat tompíthat. A szenzoros problémák amplitudója csökken, a gyerekek megtanulják a saját reakcióikat, és megoldási startégiákat alakítanak ki.

Tévhit: nekem nincsenek szenzoros nehézségeim.

Az igazság:

Lehet, hogy így van. Lehet, hogy nincs semmi, ami nehézséget okoz, de lehet, hogy van. Van, aki nagyon érzékeny az illatokra, vagy nem tud hozzérni a selyemhez, nehezen viseli a nyakkendőt, a szoknyát, harisnyát. Nem okoz a mindennapokban fennakadást, de kellemetlen pillanatokat okozhat.

 

forrás:

https://dswalkerauthor.com/2012/02/26/7mythsaboutsensoryissues/